tiistai 13. helmikuuta 2018

Enteriläisenä


Kun elää vanhaksi, ehtii nähdä ja kokea monenlaista. Yli 20 vuotta on elämääni kuulunut Enter ry, ikäihmisten tietotekniikkayhdistys. Olen ollut Enterin jäsenenä sen perustamisesta alkaen (1997). Ensin varatilitarkastajana, sitten rahastonhoitajana ja viimeisenä luottamustehtävänä siellä toimin jäsensihteerinä. Jäsensihteerin pestistä tykkäsin kovasti. Siinä oppi tuntemaan ainakin nimeltä paljon silloisia enteriläisiä.

Jäseniä oli niihin aikoihin n. 250. Nyt hieno joukkomme on kasvanut valtavasti (yli 850), kun vihdoin jokunen vuosi sitten vapaaehtoistyö sai lisää näkyvyyttä, hyviä yhteistyökumppaneita ja ennenkaikkea rahoitusta, jolla yhdistys sai palkattua upeita henkilöitä hoitamaan kaikkea sellaista, mihin vapaaehtoisten rahkeet eivät riittäneet.

Vapaaehtoisena vertaisopastajana (tietokone ja kännykät) toimin 12 vuotta. Vaikka pidin myös opastustehtävistä, tulee jossain vaiheessa raja vastaan ehkä väsymyksenä. Silloin kannattaa miettiä jälleen kerran, mitä elämältään haluaa. Minä päätin lopettaa opastamisen, mutta jäsenenä aion pysyä, koska Enter ry järjestää myös paljon mukavaa yhdessäoloa ja kivoja tapaamisia. Kavereilta saa edelleen hyviä vinkkejä tietokoneisiin ja kännyköihin liittyen.

Viime vuonna sain osallistua yhdistyksen hienoon 20-vuotisjuhlaan Helsingin kaupungintalon juhlasalissa, josta kuvakertomus Enterin Ikinörtti blogissa.

Viimeisin tapahtuma oli Taidekoti Kirpilään tutustuminen, jossa meille oli järjestetty todella mielenkiintoinen queer-opastus (”Kirpilän taidekokoelman teoksia tarkastellaan uusista, heteronormatiivisia perinteitä rikkovista näkökulmista. Sateenkaaren väriseen...”)

Maistiaisiksi muutama kuva näyttelystä. 

Mattas-huone Raimo Saarisen (s. 1984) Neosgaia

 Yllä Albert Edelfelt (1854 - 1905) Zachris Topeliuksen muotokuva 1889, alla Hugo Backmansson (1860 - 1953) Venäläinen sotilas, 1880-90 -luku

Yrjö Saarinen (1899-1958) Kukka-asetelma (Daalioita) 1953

Maria Wiik (1853-1928) Ohdakkeita (1898)
Vanhassa blogissani Hallittua kaaosta, olen kirjoitellut aika paljon ajastani Enter ry:ssä. Hallittua kaaosta -blogin oikeassa reunassa olevasta tagipilvestä kohdasta Tietokoneasioita ja Vapaaehtoistyö löytyy juttujani, jotka tavalla tai toisella liittyvät Enteriin. Ihmettelin itsekin, miksi olin joihinkin kirjoituksiin laittanut em. tägit, mutta huomasin sitten, että kommenteissa saattoi olla aiheeseen liittyviä pohdintoja. Oli oikeastaan aika mielenkiintoista muistella näitä menneitä, joista osa oli jo painunut kauas taka-alalle.

Laitan tähän muutaman linkin ja lyhyen selostuksen, koska blogistani niitä voi joutua etsimään kohtuuttomasti, vaikka siellä se tägipilvi onkin:
Muisteluita ja ajatuksia blogikurssilta (8.12.2008). Pitkähkö selostus miksi ylipäätään aloin kirjoittaa blogia.

Kurssia pukkaa (30.9.2009). Olinpa unohtanut, että olimme noin sitoutuneita. 5-6 kurssipäivää viikossa vapaaehtoistyötä, alkaa jo tuntua työltä. Enpä ihmettele, että aloin silloin jo miettiä lopettamista.

Kunpa vielä jaksaisin (21.11.2009) on pieni huokaus.

Kirjoitus Papunet (9.12.2009) kertoo hieman Enterin tarjoamasta yhdestä koulutusmallista. Valitettavasti kaikki kirjoituksen linkit eivät enää toimi, mutta jos asia kiinnostaa, varmaan google auttaa ja tietenkin Enterin jäsenenä kuulet muistakin kouluttautumismahdollisuuksista. Lapsuuden muistovihkon kirjoitus ”Oppia ikä kaikki” toimii koko ihmiselämän, jos niin haluaa.

Kirjoituksessa Aikavaras (28.3.2010) alkaa jo näkyä vapaaehtoistyön ikävä puoli ja harmistus.
Jokaisella on oikeus omiin kiireisiinsä (7.1.2011) aihe, joka on joskus saanut itseni lähes raivon valtaan. Kirjoittaminen on silloinkin helpottanut pahaa oloa.

Opinkohan koskaan (9.10.2011) kertoo stressaantumisesta vapaaehtoistyössä.

Kalastelua (28.4.2010) postauksessa on juttua aina niin ajankohtaisesta pishingistä. Kirjoituksen lopussa huomaamaton Tietoturvan artikkelin linkki, joka yllättäen toimii vieläkin (10 perusvikkiä, miten voi välttää huijatuksi tulemisen).

Kategoria (16.6.2011) juttu on sanaston osalta historiaa. Kirjoituksessa on pohdintoja, miksi blogisivu voi näyttää oudolta. Nykyään kategoriasta käytetään esim. tägipilvi, tunniste yms ilmaisua.

Erilaisia vierailuja enteriläisten kanssa:

Messumatka Tampereelle (1.10.2010) ja kauhean pitkä selitys tarpeettoman esineen hankkimisesta. Just tänä vuonna annoin hierontalaitteen pois kotoa pölyttymästä.


Vierailu näkövammaisten palvelu-ja toimintakeskus Iiriksessä (2.2.2011)



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti