sunnuntai 23. maaliskuuta 2014

Käyttöjärjestelmän päivitys

Windows XP:n päivitys Windows7:aan (katso tekstin lopusta päivitys 20.4.2014 ilosanoma)

Varoittelevat yhtenään, että Windows XP:n tukipäivitys loppuu 8.4.2014. Olen tykännyt vanhasta käyttöjärjestelmästäni, enkä mitenkään haluaisi siitä luopua. Pakko, mikä pakko. Olen silloin tällöin kysellyt kavereilta, että onnistuuko päivittäminen, kannattaako, onko vaikeaa ja millaisia ongelmia odotettavissa. Kokeneitten käyttäjien ongelmat hillitsivät intoani ryhtyä urakkaan. Päädyin viimein itse ottamaan asiasta selvää, koska en vielä ollut valmis luopumaan vanhasta pöytäkoneestani ja jotain oli tehtävä.

Olen kirjoittanut muistiin prosessin etenemisen. Aikaa kannattaa varata reilusti. Itse asentamiseen minulla meni aikaa 11 tuntia, jonka jouduin olosuhteiden pakosta jakamaan kahdelle päivärupeamalle. Esivalmisteluun ja asennuksen jälkeen laskettua aikaa en edes vielä osaa tarkalleen sanoa. Sen tiedän, että hätäisen ihmisen puuhaa tämä ei ole.

Tylsää luettavaahan tämä on, mutta jos joku aikoo ryhtyä samaan puuhaan, niin toivottavasti kokemuksistani on hyötyä.

Ensinnäkin piti tutkia, onko vanhassa pöytäkoneessani (hankittu 2008) riittävästi resursseja päivityksen suorittamiseen. Latasin ja tulostin Microsoftin sivuilta Päivittäminen Windows XP:stä Windows 7:ään -ohjeen, 13 sivua. Se kannattaakin tehdä. Kun työhön ryhtyy, voi siitä kohta kohdalta tarkistaa, että eteneminen sujuu, kuten pitääkin.

Pitää myös selvittää, onko oma kone 32- vai 64-bittinen (tieto on oleellisen tärkeä). Ohjeessa arveltiin, että vanha pöytäkone on ehkä 32-bittinen, mutta sen voi tarkistaa näin: Käynnistä-painike, Oma tietokone ja hiiren kakkospainikkeella Ominaisuudet. 

Ohjeessa sanottiin Jos et näe tekstiä "x64 Edition", niin sinulla on 32-bittinen Windows XP-versio.

No, minulla luki ...64x2Dual..., joten ajattelin, että minulla on siis 64-bittinen. Olin kuitenkin vielä epävarma. Jostain koneen syövereistä (Käynnistä, Apuohjelmat, Järjestelmätyökalut, Järjestelmän yhteenveto) löysin kuitenkin Järjestelmätietojen raportin jota kone alkoi suoltaa noin "miljoona" sivua (ei kannata tulostaa, jos ei osaa ajoissa pysäyttää kirjoitinta!). Ensimmäisellä sivulla oli kuitenkin kaikki oleellinen ja se, että minulla on sittenkin 32-bittinen versio (Sen olisi voinut kopioida ja viedä esim. muistioon tulostamista varten). Niitä miljoonaa muuta paperia käytän suttupaperina ja tulostan ei-niin-tärkeitä tulosteita paperin toiselle puolelle (säästö se on pienikin säästö).

Ennen työhön ryhtymistä kannattaa hankkia ulkoinen kiintolevy, jolle siirretään tietokoneen tiedostot ennen uuden Windows 7 -käyttöjärjestelmän asentamista. Tuo ja kaikki muukin oleellinen on neuvottu Microsoftin päivitysohjeessa (se 13 -sivuinen).

Ryhdyin siis toimeen seuraten tarkasti ohjetta. Sanottiin, että pitää tehdä Mukautettu asennus. Se on monimutkainen ja sen suorittaminen loppuun voi joskus kestää pari tuntia. Jossain vielä on sanottu, että Mukautettu asennus on kokeneille käyttäjille, joten hieman epäilin kykyjäni tehtävän loppuun saattamiseen. Kuitenkaan muuta vaihtoehtoa ei ollut.

Olin päässyt sivulle 6, jossa neuvotaan asetusten tallentaminen ulkoiselle kiintolevylle erikseen ladattavan ohjelman avulla, jonka aikana tietokonetta ei saa käyttää. Tallennettavaa tavaraa oli koneellani 87,5 Gt. Aluksi kone ilmoitti,että tallentaminen kestää 1 h 30 min. Wau, tämähän meneekin nopeasti, ajattelin. Sitten kone ilmoitti, että nyt aikaa menee 2 h 49 min. Okei! Tein välillä kaikenlaista muuta ja kävin välillä kurkkaamassa, miten työ etenee. Kun kone oli raksuttanut puolitoista tuntia huomasin, että nyt tallentaminen kestää vielä 3 tuntia 8 minuuttia. Katselin rauhassa ohjelmia tvs:tä ja välillä kurkkasin tietokoneen työskentelyä.

Kaikkiaan aikaa tiedostojen tallentamiseen ulkoiselle asemalle meni noin viisi tuntia kahden asemesta ja olin päässyt vaiheeseen 3. Windows 7 -käyttöjärjestelmän asentaminen.

Minulla oli tarkoitus ostaa Windows7 suoraan Microsoftilta netistä, mutta yllätyksekseni Microsoft oli lopettanut sen käyttöjärjestelmän myymisen yksityisille asiakkaille. Vertaa.fi -sivulta löysin muutaman toimittajan, jolta ohjelma sai ostaa, mutta toimittaminen vie n. 3-10 päivää. Tilasin paketin matkahuollon kautta toimitettavaksi ja maksoin sen. Onneksi konetta voi silti käyttää sinä aikana, siispä jäin odottamaan paketin saapumista.

Neljän päivän kuluttua eli viime perjantaina tuli odotettu levyke suoraan postilaatikkoon.

Lauantai-aamuna aloitin Windows 7-käyttöjärjestelmän asentamisen. Seurasin tarkasti ohjeita, joista mainittakoon 25-merkkisen Windowsin tuotetunnuksen etsiminen paketista, koska sitä tarvitaan rekisteröityessä. Rekisteröityminen on pakollista. Piti miettiä käyttäjätunnus ja salasana yms. Luettuani kaikki käyttöoikeusehdot yms. olin tunnin kuluttua valmis asentamaan uuden käyttöjärjestelmän. Kaikki etenikin hyvin ja homma kesti tunnin verran. Välillä asennusohjelma käynnisti koneen uudelleen. Se kuuluu asiaan.

Ohjeessa oli pari kohtaa asennusongelmien vian määritykseksi ja mitä silloin pitää tehdä, mutta onneksi kaikki meni hyvin ilman vianmäärityksiä.

Vaihe 4: Tiedostojen ja asetusten siirtäminen takaisin tietokoneellesi. Sitten olinkin jo vaiheessa, jossa menee aikaa. Koska asennusten tallentaminen kovalevylle kesti n. 5 tuntia varauduin, että niiden siirtäminen takaisin tietokoneelle vie yhtä paljon aikaa. Menihän siinäkin aikaa liki 4 tuntia, mutta kuitenkin vähemmin kuin toiseen suuntaan tallennettaessa. 



Lopuksi piti päivittää uudelleen tarpeellisia ohjelmia, joista tärkein on tietoturva-ohjelman päivittäminen.

Kaikkiaan prosessiin meni kahden päivän aikana yhteensä n. 11 tuntia, että malttia ja aikaa pitää varata riittävästi. Yhtään kirosanaa ei päässyt suustani. Olen kovin tyytyväinen itseeni.

Ikävä yllätys oli siinä, että lähtötilanteessa koneeni kovalevyllä oli vapaata tilaa 132 Gt, mutta asennuksen jälkeen vain 30 Gt.


Seuraavana päivänä konetta käynnistäessä tuli tällainen dos:in näköinen viesti-ikkuna. Annoin koneen tehdä kaiken rauhassa. Aikaa meni puolisen tuntia. 

Windows asentaa automaattisesti puuttuvia päivityksiä (137 kpl!) ja näköjään muutamia ohjaimiakin. Osa ohjelmista ja ohjaimista pitää itse hakea. Paljon käytetyt suosikkiohjelmat kannattaa ennen asennusta erikseen kopioida ulkoiselle kovalevylle, silloin pääsee vähän helpommalla, kun kaikkia ei tarvitse erikseen hakea netistä.

Nyt sitten kauhulla odottelen pari viikkoa, mitä yllätyksiä on tulossa, riittääkö vanhan koneen levytila yms. Hirveästi mulla on kuvatiedostoja, että niitä voisi alkuun poistaa maltillisesti, koska kopiot ovat ulkoisella kovalevyllä


Työpöydän ulkoasua pitää vielä mukauttaa, mutta sillähän ei ole kiirettä.

Edit 20.4.2014
Tänään uskaltauduin tekemään valinnaisen
Vaihe 5: Asennuksen jälkeinen puhdistus (valinnainen)
Ohjeessa sanotaan: "Kun olet käyttänyt Windows 7 -käyttöjärjestelmää jonkin aikaa, esimerkiksi viikon tai kaksi, ja olet luottavainen, että tiedostosi ja asetuksesi ovat oikein, voit turvallisin mielin vapauttaa levytilaa käyttämällä uudelleenjärjestämistä ja poistaa Windows.old -kansion."

Olin näet hiukan huolissani, kun kovalevyn tila jatkuvasti väheni, vaikka poistelin vanhoja kuvianikin. Aamulla tilaa oli vain 24,6 Gt.

Olen nyt kovin iloinen. Tuo Järjestä järjestelmätiedostot vapautti kovalevytilaani siten, että vapaata tilaa on nyt ruhtinaalliset 126 Gt. Vanhalle koneelle se on oikea piristysruiske.


maanantai 10. maaliskuuta 2014

Pihalla maaliskuussa

Viime vuosina ei maaliskuussa pihalle ole ollut kiirettä, mutta tänä talvena on lunta ollut niin vähän, että kannattaa kierrellä ja tutkia kevään etenemistä. Omalla pihallani on kovin märkää ja routa kohottaa paikoitellen maata, jolloin sitkeitten rikkaruohojen kitkeminen on helppoa. Tänään oli päivällä jo +8º C.

Sammaleita ja ruohomättäitä oli tyrkyllä kasvimaalla ja käytävillä runsaasti, joten juuri nyt oli sopiva aika ottaa pieni bambuharava tehokäyttöön ja puutarhapallilla istuen työ oli kevyttä leikkiä.

Kuusi ämpärillistä tuli kompostiin vietäväksi ja penkin reunat näyttivät lyhyen rupeaman jälkeen kohtalaisen siistiltä.

Rönsyleinikit ovat vielä tiukassa, mutta jos sää jatkuu tällaisena, saattaa jo muutaman päivän kuluttua päästä nyppimään niitäkin helposti. Jos odottaa liian kauan, saa sammaleitten ja rönsyleinikkien kanssa tehdä työtä oikein olan takaa. Kannattaa siis helpottaa kevättöitä ja ryhtyä puuhaan ajoissa.

Tomaattien, chilien ja muutaman tuoksuherneen siemenet olen jo kylvänyt, mutta muut esikasvatettavat saavat vielä odottaa.

Odotellessa voi askarrella sanomalehdestä koulimisruukkuja, jotka mahtuvat pieneen tilaan. Esim. mustia pieniä muoviruukkuja mahtuu kuvan eineslaatikkoon vain kuusi kappaletta, mutta pieniä sanomalehtiruukkuja yli 20. Pikkuruukut teen samalla menetelmällä kuin vähän suuremmat perunapussukat. Ohje löytyy täältä.

Pienet nuokkuvat lumikellot ovat sieviä, mutta kauneus jää helposti huomaamatta. Kortta apuna käyttäen on näkymä jo ihan toinen.

sunnuntai 2. maaliskuuta 2014

Pihalla helmikuussa

Helmikuu tuli ja meni. Pitkiin aikoihin ei helmikuu ole ollut näin vähäluminen. Ei toki istutuspuuhiin vielä ole kiire, mutta jotain jo saattoi tehdä.

Osallistuin parikymmentä vuotta sitten Mustilan Arboretumin ulkomaisten kasvilajien menestymistutkimukseen. Sain 17 lajia puiden ja pensaiden siemeniä kylvö- ja kasvatusohjeineen. Mukana oli myös seurantalomake, jonka tunnollisesti täytin kolmena vuotena.

Yksi kokeilulajeistani oli amerikanjalava eli valkojalava (Ulmus americana). Aluksi puuni kasvoivat tosi hitaasti. Samaan siemenkokeiluun osallistuneilla lehtipuu oli jo kolmemetrinen, minulla vain polven korkuinen. Kasvualustalla kasvaa muitakin siemenpuita.  Muutamien kasvu oli hidasta, joten en pitänyt kiirettä puiden ja pensaiden siirtämisessä. Kolme amerikanjalavaani saivat rauhassa kasvaa paikallaan ja unohdinkin ne muutamaksi vuodeksi. Puut eivät juurikaan kasvaneet korkeutta, mutta vahvistuivat vähitellen. Sitten ne jo olivatkin niin vankasti juurtuneet paikoilleen, että niiden siirtäminen olisi ollut mieletön homma. Vuosikasvu on viime vuosina ollut niin huikeaa, että muutamassa vuodessa puut olisivat varjostaneet pihani täydellisesti. Sanotaan, että amerikanjalava voi kasvaa kotiseudullaan jopa 30 m, Suomessakin 10-20 m. Muutama vuosi sitten aloitin puiden hamlaamisen eli leikkaan aina keväällä ennen silmujen puhkeamista edellisen vuosikasvun pois, jolloin leikkauskohtaan muodostuu vähitellen palleroita, josta puu lähtee uudelleen versomaan.

Amerikanjalava ennen hamlausta...

...hamlauksen jälkeen
Timjami on kauniin vihreää
Talvimyrsky on riepotellut kasvihuoneesta yhden muovikennon irralleen

Tammikuussa jouluruusussa oli näin lupaavat nuput, mutta helmikuussa nuput olivat muuttuneet ruskeaksi löllöksi

Toisen jouluruusun nuput eivät innostuneet liikaa, joten ne näyttävät vielä siltä, että voisivat kevään edetessä auetakin

Hyötykasvilaatikot odottavat kevättä ja onpa siellä valkosipulin piipat ja ponnahtaneet mullan pinnalle.

Joidenkin kasvien kohdalla pelottaa talvesta selviäminen, kun ei ole lunta suojana. Miten iiristen on käynyt?

Pihalla ei pääse tositoimiin, mutta nyt on aika lajitella siemeniä ja suunnitella kevätkylvöjä.

Siemenet on lajiteltu ja laitettu säilöön. Ylellisyyttä on tällainen siementen säilytyskaappi. Ihan toimiva vanha pakastin on nyt muunlaisessa käytössä, kun pari vuotta sitten ostin isomman.


Tästä se lähtee. Tomaatit, chilit ja muutama tuoksuherne kylvetty. Maalis- ja huhtikuussa on muiden siementen vuoro. Ainoa viime kesältä säilynyt chili kukkii jo.